Windows 10

Microsoft

8 years ago

Microsoft Windows 10 byl vydán 29. července 2015. Nejnovější iterace nejpoužívanějšího operačního systému pro počítače přináší velké množství vylepšení a nových funkcí, které z něj dělají perfektní volbu pro každého, kdo používá některou z předchozích verzí Windows nebo zastaralý operační systém jako je Mac OS X. Nejlepší ze všeho - Windows 10 je zdarma pro všechny uživatele Windows 7 a Windows 8, kteří upgradují v prvním roce od uvedení.

Jeden Windows

Nejdůležitější vlastností Windows 10 pro mě jako vývojáře a uživatele je fakt, že Windows je nyní jeden a ten samý operační systém na všech zařízeních - telefony, tablety, notebooky, desktopy, Internet of Things zařízení, pracovní stanice Surface Hub, Microsoft HoloLens i Xbox One - vaše aplikace budou fungovat všude! Microsoft dokázal něco neuvěřitelného - jednotné API a runtime, který pokrývá každé zařízení ve vašem životě. A ještě lépe - aplikace se mohou snadno přizpůsobit právě tomu zařízení, na kterém právě běží a mohou tak využívat jeho unikátních vlastností.

Gallo-blog-1-v2

Žádná jiná společnost (ani Google ani Apple) tohoto nemůže nikdy dosáhnout. Žádná z nich nemá operační systém, který pokrývá tak rozličnou škálu zařízení a už vůbec ne aplikační runtime, který umožní té samé aplikaci kdekoliv bez jakýchkoliv změn. To je obrovská výhoda jak pro uživatele, tak pro vývojáře a zaručeně přinese obrovské množství aplikací pro Windows. Mimochodem - víte, že Android a iOS aplikace budou moci běžet na Windows 10? Překvapeni? Ne - toto je Microsoft. Nyní není žádný důvod, aby vývojáři nepřinesli své aplikace na Windows a rázem má tak Windows Store potenciál stát se největším aplikačním obchodem ze všech - vydání existující aplikace z jiného systému bude otázkou několika minut.

Start je zpět

Musím se přiznat - Windows 8 byl dle mého názoru výborný. Většina lidí se neztotožňovala s novým uživatelským rozhraním, které přinášel, ale mně se líbil moderní a svěží přístup, který tento operační systém ztělesňoval. Přesto, Windows 10 se mi líbí ještě více, pokud je to vůbec možné.

WIndows-10-Start-Menu

Start menu se nyní chová přesně tak, jak to dává smysl pro zařízení, které právě používáte a pro styl práce, který nyní potřebujete. Chcete malé kontextové menu na ploše? Je tady. Chcete celoobrazkový režim pro práci jako na tabletu? Je tady také. Nové Start menu navíc přirozeně smazává hranice mezi světem dlaždic a klasickými aplikacemi a celkový výsledek je velmi intuitivní.

Moderní aplikace tentokrát správně

Jednou z největších kritik Windows 8 bylo to, že už to nebyly "windows" (okna). Moderní aplikace běžely v režimu celé obrazovky a neintegrovaly se snadno s klasickým desktopovým workflow. Toto se s Windows 10 drasticky mění. Moderní aplikace jsou nativními obyvateli vaší plochy a chovají se přesně tak, jak očekáváte s plnou podporou změny velikosti, možností otevřít více oken současně, funkcí drag and drop a dalšími. Navíc i všechny "staré" Windows 8 aplikace fungují tak, jak očekáváte bez nutnosti změn. Protože byly napsány s podporou "snap" módu v minulé verzi systému, změny velikosti okna podporují i zde. To je výrazný rozdíl oproti systému jako je Apple iOS, který až nyní představil polovičatý a nedokonalý multitasking pro iPad (tedy alespoň pro nejnovější model - potřebují přece vydělat, ne?), který vyžaduje v drtivém množství případů kompletní přepsání uživatelského rozhraní aplikací.

Continuum

Současný trh PC je plný zařízení, které lze popsat jako "hybridní" nebo "2 v 1", příkladem může být Microsoft Surface Pro. Taková zařízení nabízí tradiční podobu notebooku, ale mohou být transformovány do podoby tabletu. Zatímco Windows 8 byl systém optimalizovaný primárně pro dotyková zařízení a nenabízel úplně to optimální chování pro uživatele s klávesnicí a myší, Windows 10 je úplně jiný. Windows 10 se logicky a funkčně adaptuje dle způsobu, jak v danou chvíli využíváte počítač. Jak jsem již zmínil, to automaticky zahrnuje podobu menu Start, ale navíc i chování a vzhled aplikací. V módu tabletu, který se automaticky spustí po odpojení nebo přetočení klávesnice, jsou všechny aplikace převedeny do full-screen módu, což je logický přístup pro tabletové použití. Můžete navíc stále využívat multitasking dvou aplikací vedle sebe. Ve chvíli, kdy potřebujete náročnější pracovní stanici, stačí připojit znovu klávesnici a přejít do klasického módu plochy s okny. Tento přechod je přirozený - přesně to co očekáváte od operačního systému, který perfektně rozumí vašim potřebám. Tento příběh je však ještě zajímavější v případě mobilních telefonů. Nová zařízení s Windows 10 Mobile umožní připojit telefon k obrazovce a následně jej využívat jako plnohodnotný počítač. To je snem každého business uživatele. Jedno zařízení, které vystačí na opravdu každý úkon.

Cortana

První a jediná osobní hlasová asistentka Cortana přichází na PC. Všechny funkce, které znáte z mobilního telefonu jsou zde - její vtipné poznámky a odpovědi, počasí, připomenutí, informace o sportu a cestování, sledování financí a mnoho dalšího. Navíc disponuje novými funkcemi jako psaním rychlých e-mailových zpráv a vyhledáváním nápovědy a tipů pro používání Windows. cortana-windows-10A to je vše jen začátek! Když nyní bude Cortana dostupná na všech operačních systémech včetně iOS (ano i iPad) a Android (s možností kompletně nahradit Google Now), můžeme očekávat rychlé tempo v zlepšování jejích schopností a inteligence. Cortana se o vás učí (samozřejmě s tím, že všechny informace, které sbírá můžete kdykoliv povolit nebo zakázat), takže může proaktivně pomáhat právě s tím, na čem vám záleží.

Microsoft Edge

Nový Prohlížeč (P úmyslně velké). Microsoft se rozhodl ukončit vývoj Internet Exploreru, aby mohl přinést úplně nový prohlížeč pro Windows 10, který je srovnatelný a lepší než všechny ostatní prohlížeče na trhu. S automatickými aktualizacemi a nejnovějšími vlastnostmi je Microsoft Edge ta nejlepší věc, která se udála ve světě brouzdání internetem na Windows. Přestože je Edge stále v první fázi vývoje, je již nyní velmi stabilní a nabízí rychlé a přívětivé uživatelské rozhraní.

Snap assist

Windows 7 přinesl pro produktivitu na PC revoluční funkci pro připínání aplikací na strany obrazovky. Takto umožnil rozdělit obrazovku na poloviny pro dvě různé aplikace. Windows 10 toto vylepšuje s funkcí Snap assist.

snap_assist-1346fcb1683747c5

Tato funkce jde mnohem dál než její předchůdce a nabízí připínání oken do rohů obrazovky a také nabízí přímo uživateli volbu jakou aplikací vyplnit zbývající prostor na obrazovce. Může se zdát, že jde o malé vylepšení, ale výrazně zlepšuje každodenní používání systému.

Windows Feedback

Toto je důvod, proč je Windows 10 tak skvělý. V kontrastu s přístupem Apple a Google, kdy se v systému dějí změny bez ohledu na přání a potřeby uživatelů, Microsoft se rozhodl jít úplně jinou cestou vývoje nové iterace Windows. Windows 10 byl od samého počátku vytvářen s přímou zpětnou vazbou uživatelů. Microsoft oznámil beta testování systému pro nadšence, kteří si říkají Windows Insiders.

Capture

Přes speciální aplikaci Windows Feedback v systému mohou i nyní všichni uživatelé posílat své nápady a návrhy na změny přímo Microsoftu. Všechna zpětná vazba je zvažována a použita pro vylepšení systému, takže byste se rozhodně měli zapojit, zaslat svůj názor a hlasovat pro dobré nápady, protože to skutečně má velký smysl!

Do

Windows je pro ty, kteří "dělají", ať již jste IT profesionál, business, vývojář, hráč nebo koncový uživatel. Windows 10 hravě zvládne všechny vaše potřeby. A ano, Microsoft je zase cool. Windows_Insider_Ninjacat_Trex-1600x900