Connect(); 2017

Visual Studio Xamarin Development WinUI General Microsoft XAML

6 years ago

Rok se s rokem sešel a přinesl nám další, již čtvrtý, ročník oblíbené vývojářské konference Microsoft Connect . Ve dnech 15. - 17. listopadu jste mohli on-line sledovat novinky od Microsoftu pro všechny vývojáře, na všech platformách. Dvě hlavní keynote byly věnovány inteligentnímu cloudu a vývoji inteligentních aplikací budoucnosti. Pojďmě se podívat, co nám Scott Guthrie (samozřejmě ve svém oblíbeném červeném polo triku) a další řečníci představili.

Visual Studio Live Share

Hned při prvním demu byl představen nový nástroj Visual Studio Live Share, který se stane bezpochyby nepostradatelnou součástí výbavy mnoha vývojových týmů. Live Share umožňuje dvěma a více vývojářům snadno on-line spolupracovat v reálném čase. Typickým scénářem, který byl ilustrován v Keynote je žádost o pomoc s vyřešením bugu. Uživatel zašle druhému vývojáři pozvánku, kterou se může automaticky on-line připojit na jeho řešení. Nyní oba vývojáři vzájemně uvidí svoje kurzory v kódu, uvidí sdíleně IntelliSense a mohou také nezávisle na sobě otevírat a editovat soubory v celém řešení. Funkčnost pokračuje i v režimu ladění, kdy připojený vývojář vidí breakpointy, hodnoty proměnných a vše ostatní. Live Share bude fungovat přes celou sadu produktů Visual Studio přes všechny platformy, tedy i včetně macOS a Linuxu. Produkt bude brzy dostupný v limitovaném preview, nezapomeňte se tedy co nejdříve přihlásit zde.

Mobilní vývoj

Krásné nativní aplikace. Vývoj, testování, distribuce, učení. Inteligentní cloud. Tři základní pilíře úspěšné mobilní aplikace. A Microsoft je připraven je všechny podepřít. Xamarin stabilně roste a těší se velkému zájmu stran velkých firem i jednotlivců. Xamarin Live Player umožňuje snadný vývoj a testování Xamarin.Forms aplikací na reálném zařízení bez nutnosti instalace. Můžete navíc v reálném čase editovat kód i design aplikace a výsledky vidět na fyzickém zařízení.

Fascinující novinkou v preview je .NET Embedding, který slibuje možnost vytvářet .NET Core knihovny, které budou konzumovány nativním kódem. Pokud chcete vytvořit .NET Core knihovnu a nalinkovat ji do C++ projektu, volat ji z Objective-C či referencovat ji z Javy, můžete. Xamarin Team ku příležitosti Connectu připravil ukázkové řešení SmartHotel, které demonstruje mnoho novinek a best practices vývoje moderních Xamarin.Forms aplikací, včetně cloudového backendu. Loňský sample BikeSharing360 je dostupný na GitHubu, takže lze očekávat, že bude SmartHotel brzy open source také.

Visual Studio App Center

Vývoj mobilních aplikací vyžaduje konstantní zpětnou vazbu a rychlé iterace. S cílem "Continous everything" přichází Visual Studio App Center, dříve známé jako Mobile Center. App Center vám a vašemu týmu umožní pokrýt celý životní cyklus vývoje mobilní aplikace. Zahrnuje build, testování včetně UI testů na reálných zařízeních (samostatně známé jako Xamarin Test Cloud), distribuci (HockeyApp), analytiku a reportování pádů a zasílání push notifikací.

Podporovány jsou aplikace pro iOS, Android (jak nativní, tak Xamarin a React), UWP a v preview také pro macOS. App Center v základní variantě zdarma nabízí širokou škálu služeb a případné potřeby nad rámec si můžete pořídit formou Pay as You Go.

Containers

Loni Microsoft přinesl do Azure plnohodnotnou podporu container-based deploymentu s Dockerem. Letos přichází update ve formě Azure Container Service (AKS), která umožňuje snadnou orchestraci kontejnerů s Kubernetes. Spolu s AKS také přichází nové Visual Studio Connected Environment for AKS, s jehož pomocí můžete snadno iterativně vyvíjet a testovat v rámci vašeho týmu.

DevOps

Díky Visual Studio Team Services (VSTS) je obtížná konfigurace DevOps řešení minulostí. VSTS nabízí kompletní DevOps řešení - hosting Git repozitářů, build a deploy, test cloud, uživatelský beta testing, monitoring a analytiku a plnou integraci s Microsoft Azure.

A pokud máte obavy, zda je VSTS dostatečně škálovatelné, vězte, že své DevOps hostuje na VSTS nejen samotný VSTS tým v Microsoftu, ale také i vývoj Windows probíhá právě zde. Vytvoření celé DevOps pipeline navíc můžete urychlit pomocí Azure DevOps Projects, který na základě vašich požadavků sám vše připraví. Mnoho vývojářu potěší, že se nemusí obávat omezení na technologie Microsoftu a mohou tak snadno nastavit i DevOps řešení pro Java projekt hostovaný na GitHubu.

Databáze

Microsoft SQL Server 2017 nyní běží na Windows, Linuxu i v Docker containerech. Kromě inteligentního adaptivního zpracování dotazů nabízí také zabudovanou podporu pro machine learning s R či Pythonem a je jedinou datovou platformou, která je dostupná jak on-premise tak jako managed služba na cloudu. Na Azure je vytvoření nové SQL Server databáze otázkou méně než minuty. Pro ještě jednoduší správu a vývoj Microsoft vydal i preview nového SQL Operations Studia, které je dostupné na Windows, Mac i Linuxu a umožňuje manipulaci s databázemi on-premise, Azure SQL i Data Warehouse. Azure Data Migration Service vám výrazně usnadní přesun existující databáze do cloudu. Díky plně automatizovanému workflow není problém v rámci několika minut dostat i komplexní databázi do Azure. Nástroj podporuje i databáze třetích stran, např. Oracle. Pokud využíváte rádi PostgreSQL, MySQL či MariaDB, určitě vás potěší, že MIcrosoft přidává do Azure first-party podporu pro tyto databáze. Dle očekávání s nejlepší možnou dostupností, zabezpečením, škálováním a plnou kompatibilitou s existujícími knihovnami a nástroji. Navíc se Microsoft stal platinovým sponzorem a členem MariaDB Foundation.

Azure Cosmos DB

Azure Cosmos DB je unikátní globálně distribuovanou, multi-modelovou NoSQL databází, kterou lze snadno horizontálně škálovat s garantovanou latencí na úrovni jednotek milisekund. Petabyty dat ani miliony transakcí za vteřinu pro tuto databázi nejsou problém.

Cosmos DB je velmi flexibilní i s vývojářského hlediska a můžete tak proti ní vyvíjet přes rozhraní MongoDB, DocumentDB, Table Storage, Gremlin Graph, Spark a nově také Cassandra.

Umělá inteligence a aplikace budoucnosti

Aplikace budoucnosti jsou dle Microsoftu poháněné umělou inteligencí, zahrnují nová uživatelská rozhraní a jsou poháněny daty.

Vývojáři mohou využít Azure Machine Learning pro trénování vlastních modelů umělé inteligence či využít již připravených služeb ze sady Azure Cognitive Services kde můžete najít již hotové AI služby, které lze snadno používat přes HTTP REST protokol. Všechny jsou navíc snadno rozšiřitelné tak, aby odpovídaly přesně vaším požadavkům (např. služba Custom Vision Service).

Azure Databricks je rychlá, jednoduchá kolaborativní platforma pro analytiku dat postavená na Apache Spark. Nabídne vašemu týmu interaktivní rozhraní s možností snadného zahrnutí umělé inteligence a výstupem do Power BI. Pro nové způsoby interakce s uživatelem můžete sáhnout po Azure Bot Service a vytvořit boty, kteří rozumí přirozenému jazyku s pomocí Language Understanding Intelligent Service (LUIS). Pro zjednodušení práce s AI můžete vyzkoušet nové Visual Studio Tools for AI, které přináší vše potřebné přímo do vašeho oblíbeného vývojového prostředí. Skvělou zprávu má Microsoft i pro ty, kteří se s umělou inteligencí ještě neměli možnost blíže setkat a připravil nový portál **aischool.microsoft.com**na kterém se vše můžete naučit s pomocí srozumitelných videí.

Shrnutí

Žijeme v propojeném světě, kde inteligentní cloud a inteligentní edge jsou klíčovými prvky k úspěchu. Visual Studio a Azure nabízí ty nejlepší nástroje s globálním škálováním pro každého vývojáře. Pokud jste tak ještě neučinili, vyzkoušejte si Azure na 30 dnů zdarma s možností bezplatně využívat některé ze služeb i rok po vypršení zkušební lhůty. Šťastný vývoj!