Nepovinný splash screen v UWP aplikacích

WinUI

6 years ago

UWP aplikace mají ve výchozím stavu splash screen, který se zobrazuje zatímco se aplikace spouští. Mnoho UX specialistů však proti tomuto postupu brojí, protože narušuje uživatelský zážitek a vzbuzuje pocit, že aplikace nabíhá pomalu. Naštěstí nová funkce Windows Fall Creators Update umožňuje nastavit splash screen jako volitelný. Podívejme se jak to udělat.

Předpoklady

Pravidla pro fungování volitelného splash screenu jsou poměrně striktní. Nejprve je nutné, aby aplikace nabíhala skutečně rychle. Neexistuje zatím žádný dokumentovaný benchmark co "rychle" v tomto případě znamená, ale jednoduše řečeno to znamená, že v situaci, kdy se systému zdá že se aplikace spouští déle než je záhodno, bude splash screen zobrazen i když je volitelný. Experimentálně jsem zjistil, že se to děje poměrně často když je aplikace spuštěna poprvé po restartu PC, i když jde opravdu o okleštěnou, téměř prázdnou aplikaci. Přirozeným důsledkem tedy je, že přesto že je náš splash screen volitelný, měli bychom určitě i tak myslet na to, aby jeho design byl reprezentativní. Druhým předpokladem je nutnost aby aplikace cílila na Fall Creators Update nebo novější, protože vyžaduje manuální změnu Package.appxmanifest. Minimální SDK tedy musí být alespoň 16299.

Jak na to

Ve Visual Studiu zatím není žándné UI, přes které lze volitelný splash screen povolit, takže to musíme provést manuálně v Package.appxmanifest. Otevřeme soubor jako XML a přidáme následující deklaraci jmenného prostoru k elementu Package:

<Package
  ...
  xmlns:uap5="http://schemas.microsoft.com/appx/manifest/uap/windows10/5">

Tímto jsme přidali reference na pátou verzi Windows 10 XML namespace, který mimojiné přidává podporu pro atribut optional pro deklaraci splash screen. O něco dále v tomto souboru najdeme element Application ve kterém je zmiňovaný uap:SplashScreen. Upravíme jej tedy takto:

<uap:SplashScreen ... uap5:Optional="true" />

A jsme hotovi"

Shrnutí

Nastavní volitelného splash screenu v UWP aplikaci je rychlý a snadný úkol. Pokud vaše aplikace cílí na Fall Creators Update a novější, určitě jejím povolení ničemu neuškodí a může pouze zlepšit uživatelskou zkušenost.

Zdrojový kód

Ukázkový zdrojový kód je k dispozici na mém GitHubu. Fall Creators Update