Jak připnout UWP aplikaci na taskbar

WinUI

4 years ago

Uživatelé, kteří mají naši aplikaci rádi, určitě ocení možnost připnout ji k taskbaru systému přímo z jejího UI. Aplikace Univerzální Platformy Windows mají právě pro tento účel API, které je ještě lepší díky tomu, že funguje i na Windows 10! API TaskbarManager je dostupný od verze 16299, takže pokud podporujeme i starší verze, měli bychom nejprve ověřit, zda je API k dispozici pomocí ApiInformation:

Jakmile víme, že TaskbarManager je dostupný, dostaneme jeho instanci pomocí metody GetDefault():

Některé verze Windows 10 nemají don't have a taskbar (for example Xbox), so first need to verify that:

Abychom zbytečně neukazovali dialog, když je aplikace již připnutá, můžeme to nejprve ověřit:

Už jen poslední kontrola! TaskbarManager.IsPinningAllowed nám umožňuje ověřit, zda je připínání aplikací povoleno na daném zařízení, protože jej organizace může pro pracovní účty zakázat pomocí group policy (ať už z jakéhokoliv nevysvětlitelného důvodu ?):

Nyní již můžeme bezpečně aplikaci připnout na taskbar! Stačí zavolat asynchronní metodu RequestPinCurrentAppAsync , která vrací pravdivostní hodnotu určující, zda uživatel připnutí povolil:

A nejlepší na tom všem je, že to celé funguje i na Windows 10X!

Application pinned on Windows 10X

Application pinned on Windows 10X

Zdrojový kód

Ukázkový zdrojový kód a ukázková aplikace k tomuto článku je dostupná na mém GitHubu.

Shrnutí

Taskbar byl od počátků jedním z hlavních prvků shellu ve Windows. Protože dlaždice s Windows 10X pravděpodobně vymizí, určitě se vyplatí přidat možnost připnout aplikaci k taskbaru, abychom uživatelům pomohli ji snadno a rychle otevřít.